Rasestandard for Alaskan Malamute

 

 

     Opprinnelsesland/   

hjemland:  

 

USA  

Helhetsinntrykk: En av de eldste arktiske trekkhunder. Kraftig og substansfull med dypt bryst og sterk musluløs kropp. Står høyt på tredeputene hvilket gir den et meget aktivt utseende. Stolt holdning med høyreist hode med våkent og nysgjerrig blikk. Karakteristiske hodetegninger, består av en hette mens ansiktsdelen enten er helt hvit elle markert med en stripe og/eller maske. Rasen har kraftig kropp og ben og er konstruert for styrke og utholdenhet, ikke som konkur-ransehund i raske løyper. Enhver karakteristikk, inkludert temperament, som ikke oppfyller denne hensikten, må ansees som en meget alvorlig feil.
   
Viktige proporsjoner:

Type, proporsjoner, bevegelser eller andre funksjonelle fordeler er viktigere enn størrelse. Når hunder av lik type, proporsjoner ogbevegelser sammenliknes, skal den hund som er mest tilnærmet den ønskede trekkhundstørrelse foretrekkes. Brystdybden ca.halvparten av mankehøyden. Kroppslengden (fra brystbenspissen til sittebensknuten) lenger enn mankehøyden. Ikke overflødig vekt,benstamme i forhold til størrelsen.

   
Adferd/
temperament:

Hengiven, vennlig, leken, trofast, ikke en «enmanns-hund».Imponerende med sin verdighet som voksen.

   
Hode:  Bredt og dypt, ikke grovt eller klumpete, men står i forhold til kroppens størrelse.
   
Skalle: Bred, moderat velvet mellom ørene, gradvis avsmalnende og flater ut mot øyenbrynene, runder av mot moderat flate kinn. Svak fure mellom øynene.
   
Stopp:  Svakt markert.
   
Ansiktsregion:   Nesebrusk: Sort, unntatt på røde hunder hvor brun er tillatt. Noe lysere såkalt «vinternese» aksepteres.
Snuteparti: Stort og massivt i forhold til skallens størrelse, avtar svakt i bredde og dybde fra ansatsen frem til snutespissen.  
Lepper:  Stramme. Pigment som nesebrusk.  
Kjever/tenner: Brede med kraftige tenner. Saksebitt. Komplett tannsett.  
Kinn:  Forholdsvis flate.  
Øyne:  Skråstilte, mandelformede av middels størrelse. Brune med et mykt og hengivent uttrykk. Sorte øyelokkrender, brune på røde hunder.  
Ører: Middels store, stående, men små i forhold til hodet. Trekantede med svak avrundet spiss. Plassert bredt på utsiden av skallens nederste del. På linje med ytre øyekrok. Når spisset ser ørene ut som om de står ut fra skallen og lett forover.
   
Hals: Kraftig og moderat buet.
   
Forlemmer: Helhetsinntrykk: Kraftig benstamme, muskuløse.  
Skulder:  Moderat skråstilt.  
Underarm:  Rette ned til mellomhånden sett forfra.  
Mellomhånd: Korte og sterke og lett skråstilt sett fra siden.  
Poter: Sneskotype (truger), store, godt sluttede tær, godt velvet, tette og dype. Kraftige tredeputer, gir et sterkt og kompakt inntrykk.  Beskyttende pels mellom tærne.  Neglene korte og sterke.
   
Kropp:  Kompakt, men ikke kvadratisk.
  Overlinje: Rett og svakt fallende mot hoftene.
  Lend: Hard og muskuløs.
  Bryst: Godt utviklet.
  Hale: Ansatt i rygglinjens forlengelse. Bæres over ryggen når ikke arbeider. Ikke hardt opprullet over ryggen, heller ikke kort-pelset som en revehale, men med rikelig pels og ser ut som en vaiende fjær.
   
Baklemmer: Helhetsinntrykk: Brede og meget muskuløse. Sett bakfra er bakbena under stand og bevegelse på linje med forbena, hverken for tett eller for bredt.  
  Knær: Moderat vinklet.
  Haser: Moderat vinklet og lavt ansatt.  
  Mellomfot: Ulveklør på bakbena uønsket og skal fjernes kort etter fødsel.
   
Bevegelser:  Stødige, avbalanserte og kraftfulle. Meget smidige i forhold til størrelse og kroppsbygning. Kraftig fraspark, forbena god steglengde. Sett for- eller bakfra beveger bena seg på linje, ikke for tett eller for bredt. I hurtig trav vil bena samles mot kroppens midtlinje. Ineffektive bevegelser en alvorlig feil.
   
Pels: Hårlag:  Tykk, grov dekkpels, aldri lang og bløt. Underull tett, fra 2,5 cm til 5 cm, oljeaktig og ullen. Den strie dekkpelsen varierer i lengde som underullen. Pelsen er forholdsvis kort til middels lang på siden av kroppen, med lenger pels rundt skuldrene og halsen, på ryggen, lend, kryss og hale. Vanligvis kortere og mindre tett pels om sommeren. Rasen vises naturlig, trimming er ikke akseptert unntatt rundt potene.  
  Farge: Vanligste farger fra lys grå til middels avskygninger til sort; sobel; avskygning av sobel til rød. Fargekombinasjoner aksepteres i underull, hårspisser og fargeoverganger. Eneste tillatte ensfagret er hvit. Hvit alltid dominant farge på underkropp, deler av ben, poter og hodetegninger. Hvitt bliss på hodet og/eller halskrave eller nakkeflekk er tiltalende og akseptabelt. Rasen har mantel, og brudte farger over kroppen eller ujevn fargefordeling er uønsket.
   
Størrelse og vekt: Naturlig variasjon i størrelsen på rasen.
  Mankehøyde: Hannhunder:  63,5 cm
    Tisper:          58,5 cm  
  Vekt: Hannhunder:  39 kg  
    Tisper:          34 kg  
   
Kommentar: Under bedømmelse må det fremfor alt tas hensyn til rasens funksjon som arktisk trekkhund. Graden av hvordan hunden skal trekkes avhenger av hvor mye hunden fraviker beskrivelsen av den ideelle malamuten, og hvor mye en spesiell feil virkelig ville influere på arbeidskapasiteten. Bena skal ha uvanlig styrke og kraft.
   
Feil: Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil.  Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er i relasjon til rasebeskrivelsen.
 

Feil:

-          Over- eller underbitt

-          Høyt ansatte ører

-          Langt lendeparti

-          Ekstra kroppsvekt

-          Kuhaset

   
Diskvalifiserende feil: -          Blå øyne
-          Aggresivitet
   
OBS   Hannhunder skal ha to normalt utviklede testikler på normal plass.

     Til toppen av siden                                               Hjem                                                          Til   Alaskan Malamute